Věřím, že pokud již čtete tento článek, děláte všechny možné a hlavně udržitelné kroky k tomu, abyste se spravovali co nejekologičtěji v rámci vaší práce a pracovního stolu. Ale určitě také chcete přijít na to, co by se dalo ještě zlepšit. Tento měsíc jsem se na toto téma tedy rozhodla sepsat pár tipů:

 

Kde jinde začít, než u sebe a pěkně od píky 🙂

 

Prostředí vlastní kanceláře 

Duševní pohoda. Prvně se zaměřte na to, aby vás pracovní prostředí co možná nejméně stresovalo. Méně stresu totiž znamená překvapivě více udržitelnosti.

 

Jste-li zvyklí vaše pracovní prostředí provonět, čas od času se zrelaxovat či krátce procvičit zatuhlé svaly, pracovní desku máte obklopenou usměvavými fotkami a vzpomínkami, které vám dělají radost, chodíte celkem včas, na stole máte pořád uklizeno a pyšníte se pár, ovšem pěknými květinami? – Bravo. Pokud dokážete být i díky tomu usměvaví a zrelaxovaní, lépe tak zvládáte nastřádané napětí, případné neshody na pracovišti, nevyjasněné úkoly či přívaly práce.

 

domenico-loia-hGV2TfOh0ns-unsplash

Více vlastní energie znamená ve výsledku hlavně méně vypitých káv a tím ušetřené kilowatt hodiny – pokud kouříte, méně vykouřených a odhozených cigaret – a v neposlední řadě také méně spolykaných svačinek, kolem kterých se rády kupí ne zrovna udržitelné obaly.

 

To raději přijďte do práce dřív a v klidu posnídejte či posvačte něco, co jste si sami připravili nebo teprve na místě připravíte. Už stejně tak balíte svačinu dětem do školy? Přihoďte i jednu pro sebe a nespoléhejte vždy jen na kantýny a potraviny v okolí. Skládka bohužel není lepším řešením než je spalovna. Důležitější je skutečně zapracovat na snížení množství počtů obalů. Jako ekologickou variantu mimo svačinové krabičky doporučuji tvarovatelné obaly ze včelího vosku. Většina z nich má navíc krásný, hravý design. A voní.

Screenshot 2022-07-21 at 19.52.54

Čistící prostředky. Pracovní stůl vám večer, za vaší nepřítomnosti, smýčí vaše paní uklízečka a nemůžete moc mluvit do uklízecích prostředků? Ale zároveň máte na stole jednorázové vlhčené ubrousky, kdyby se ,,nedejbože” něco rozlilo?

 

Místo ubrousků nebo utěrek si dejte na stůl raději láhev vlastnoručně vyrobeného čističe, stáčený čistič z bezobalových obchodů nebo jiný, oblíbený eko prostředek. Hadřík se určitě najde vždycky a výstavní kousek čistidla jistojistě dříve či později vyvolá ve vaší kanceláři debatu. Možná se pár kolegů na něj složí a bude ho používat s vámi, nebo se vedení rozhodne používat totéž v blízkosti kuchyňské linky, ne-li v rámci celého pracoviště.

 

Správné třídění je základ. I když nejlepší prevencí je samozřejmě co nejmenší počet odpadů vytvořit. Jděte ostatním příkladem. Pokud máte sdílenou či vlastní kancelář, můžete se také s kolegy domluvit na používání kompostéru na organický odpad. Sama používám Bokashi kompostér od Kokozy, o kterém se můžete dočíst v jednom z mých předchozích článků.

 

Rozhodněte se také, kde je možné ušetřit kancelářské potřeby – případně je nahradit vyměnitelnými náplněmi či přímo ekopropiskami – stejně tak ušetřit zápisníky, diáře a barevné lepíky. Třeba by vám více vyhovovaly některé aplikace, a to v případě, že vaše počítače a tablety již stejně běží zapnuté.

 

Naše počítače přes noc ponechané ve standby režimu jsou ovšem další pomyslnou kapkou v moři. Jestli můžete mluvit do obsluhy velkých tiskáren a ostatního zařízení, které běží přes noc, přimluvte se za jejich vypínání. Krom energetických úspor to ušetří také mnohé náklady samotné firmě. To samé platí o rozsvícených světlech. Užitečná jsou v tomto případě detektory pohybu.

christin-hume-Hcfwew744z4-unsplash

 

Méně na topení a klimatizací se též počítá. Většinou postačí vytápění pozměnit o stupeň či o půl stupně a výsledkem je spousta ušetřených kilowatt hodin a tím i životního prostředí. Každý stupeň rozdílu teploty navíc ušetří cca 6% nákladů na vytápění. Leckdy se stačí řídit jen radou našich babiček, že pod trička a halenky (a pro mnohé z nás v pracovním prostředí i pod sako namísto svetru) patří v zimním období tílko. Spousta udržitelné radosti je rázem na světě.

 

I coworking je cesta

Udržitelná kancelář se může dít i za hranicemi vaší vlastní kanceláře.

 

Jsem si jistá, že jsou leckteré hektické dny, kdy se kvůli přejíždění a napěchovanému diáři bez auta neobejdeme, ovšem v ty volnější, pokud nemůžeme volit zrovna online call, vyražte vlakem alespoň na část cesty, případně mhd.

 

Pokud jste dobrodružnější povahy, rodinné konstelace dovolí a máte strávit na pracovní cestě více dní, můžete na místo přejíždění zvolit ubytování v místě a pojmout to alespoň jako podvečerní dovolenou, změnit prostředí a vyčistit si hlavu.

 

shridhar-gupta-dZxQn4VEv2M-unsplash

Jestliže jedete pouze na schůzky, možná se vám po zbytek dne či dnů vyplatí v daném místě cowork. Získáte tak krom pracovního stolu určitě také nové známosti a přátele. Cowork může být jeden z nejlepších prostředků networkingu a navazování vztahů a nikdy nevíte, kdy se vám v budoucnu budou takové kontakty hodit, i když se zdá, že místní coworkeři stojí třeba zcela mimo váš obor.

 

Cowork je co do udržitelnosti také dobrou alternativou, pokud teprve zvažujete zahájit podnikání. Nebudete tak muset řešit jako začínající, start-upová firma s malým počtem zaměstnanců, jak a čím si vybavit kancelář, ale soustředit se právě na rozvíjející se pracovní vztahy, stmelování týmu a první projekty.

 

Kanceláře, u kterých se není nutné na dlouhé roky dopředu vázat k fixnímu prostoru, ale naopak je zde možnost je flexibilně měnit, zní totiž jako příslib kanceláří budoucnosti. V rámci digitalizace technologií se dlouhodobě mluví také o navýšení chytrých řešení, která za nás zvládnou šetřit i udržovat v kancelářích adekvátní teplotu, zavlažovat květiny, umožnit vzdálený přístup do kanceláře či kontrolovat zabezpečení.

 

Stejně tak jako se hovoří o obměně vozového parku, zateplení stávajících a výstavbě nových, udržitelných budov. Poté třeba ani takový článek, jako ten můj nynější, nebude potřeba 🙂

 

Je to však přinejmenším vize a  dohled desetiletého horizontu.